December 2023
Center for Kliniske Retningslinjer ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår.
Læs nyhedsbrev her.
August 2022
Håber alle har haft en god sommer og er tilbage med fornyet energi!
I Center for Kliniske Retningslinjer vil der i efteråret foregå mange spændende arrangementer både på kursus/konference siden men også i forhold til det pågående arbejde med at opdatere og udarbejde kliniske retningslinjer, hvor sundhedsprofessionelle og medarbejdere i Center for Kliniske Retningslinjer arbejder sammen.
Det er et stort arbejde at udarbejde en klinisk retningslinje, og derfor tager det selvfølgelig også tid. Kliniske retningslinjer er et vigtigt arbejdsredskab, der er med til at sikre ensartede og kvalitetsbaserede behandlingstilbud. De kliniske retningslinjer bygger bro mellem klinisk praksis og forskning, og gør det lettere for de kliniske sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle at følge de bedste anbefalinger i plejen af den enkelte patient.
Følgende kliniske retningslinjer er ved at blive opdateret eller igangsættes snarest
- Klinisk retningslinje for den palliative indsats til patienter med fremskreden leversygdom
- Sugning af det neonatale barn
- Temperaturmåling på børn
- Brugen af graduerede elastiske kompression-strømper til forebyggelse af post trombotisk syndrom, PTS hos patienter med ny-diagnosticeret symptomgivende dyb venetrombose
- Hud mod hud kontakt mellem præmature børn og deres forældre
- Injektion af insulin til voksne med diabetes
- Klinisk retningslinje for modificeret kost og væske til voksne (+18 år) personer med øvre dysfagi
- Kold fugtet kontra ikke fugtet korttids lowflow iltbehandling hos indlagte voksne med intakte øvre luftveje.
Følgende kliniske retningslinjer er ved at blive udarbejdet
- Visualisering før og under invasive procedurer
Nye protokoller der er publicerede
I juni 2022 blev en protokol for et scoping review “Factors influencing self-perceived functioning after volar locking plate fixation of distal radius fractures. A scoping review”, udarbejdet af Susanne Boel et al., publiceret i JBI Evidence Synthesis. Den kan findes her.
I august 2022 blev endnu en protokol for et scoping review udgivet: “Thermography used on humans and animals as an assessment tool to investigate inflammation in wounds. A scoping review protocol”, af Marie Fridberg et al. og kan findes her.
30. maj 2022
Webinar via JBI – 7. juni 2022
Den 7. juni holder Center for Kliniske Retningslinjer et webinar som del af ‘JBI gLocal solution room 2022’. JBI gLocal solution room 2022 er en uge (d. 6.-12. juni 2022) fyldt med begivenheder omhandlende evidensbaseret implementation for og af kliniske professionelle fra hele verden. Webinaret d. 7. juni kommer til at handle om, hvordan man udvikler og implementerer kliniske retningslinjer ved brug af JBI modellen for evidens baseret sundhedspleje. Til at præsentere og diskutere emnet kommer: Professor, Preben Ulrich Pedersen, Adjunkt, Phd, Marianne Wetendorff Nørgaard og Professor, Merete Bjerrum. Webinaret er gratis og foregår på engelsk.
Temadag 22. september (konference)
Den 22. september 2022 holder CFKR en temadag omhandlende relevans af kvalitativ evidens i forbindelse med udarbejdelse af kliniske retningslinjer. Vi kommer bl.a. til at komme ind på udfordringer ved at inddrage kvalitativ evidens i kliniske retningslinjer, og hvordan kvalitativ evidens kan fremme patientperspektivet i udarbejdelsen af kliniske anbefalinger.
GIN
Center for Kliniske Retningslinjer har meldt sig ind i Guidelines International Network (GIN). GIN er et netværk af organisationer, og individer der er interesseret i evidens baseret guidelines. Derudover besidder GIN et af verdens største biblioteker over internationale kliniske retningslinjer. Læs mere om GIN her.
Tillykke
Tillykke til Linda Schumann Scheel, Micah Peters og Anna Meinertz Møbjerg. Deres Scoping review, protocol: “Reflection in the training of nurses in clinical practice settings a Scoping review protocol” er blandt ‘The top 10 article reviews in 2021’ I JBI Evidence Synthesis. Læs protocol her og review her.
Vi er kommet på LinkedIn. Klik her for at følge med.
Maj 2022
Preben Ulrich Pedersen, leder af Center for Kliniske Retningslinjer, går nu på pension
Efter 14 år siger vi farvel til professor Preben Ulrich Pedersen, som daglig leder af Center for Kliniske Retningslinjer, da han med udgangen af april er gået på pension. Fra alle i Center for Kliniske Retningslinjer, fra Rådet og fra Dansk Sygeplejeselskab, skal der lyde en kæmpe tak for den store indsats han har ydet gennem årene. Preben Ulrich Pedersen fortsætter dog heldigvis i sit professorat ved Aalborg Universitet frem til 2024 og man vil derfor stadig indimellem kunne møde Preben ved vejledning og undervisning. Der vil til maj 2023 blive afholdt et symposium ” Personorienteret sygepleje – hvorfor og hvordan” for Preben, her vil der ved en efterfølgende reception være mulighed for at sige ordentligt farvel. Tid og sted vil blive annonceret i god tid.
Farvel
Efter næsten 14 fantastiske år som leder af Center for Kliniske Retningslinjer, siger jeg nu farvel. Jeg har udskudt min folkepension i 4 år, men nu er tiden kommet til at give stafetten videre. Fra en noget usikker start, med en ansat – mig – hvor jeg først skulle definere, hvad en klinisk retningslinje skulle indeholde, træne sygeplejersker og andet sundhedsfagligt personale, finde interessante udenlandske samarbejdspartnere mm, er det nu et solidt center med højt aktivitets- og vidensniveau, og fire personer tilknyttet. Dette er kun lykkedes, fordi nogle initiativrige og engagerede mennesker i Dansk Sygeplejeselskab og en række chefsygeplejersker gik sammen og fandt en løsning for, hvordan især sygeplejens tilbud til patienterne kunne styrkes. Udvikling har kun været mulig, fordi der har været en trofast opbakning fra sygehuse og professionshøjskoler og fordi der har været tilknyttet en række dygtige folk, der alle har bidraget til den fortsatte udvikling af centret. En stor tak for dette.
Nu skal jeg være pensionist, det ser jeg frem til. Jeg holder op med at arbejde, men ikke med at lave noget! Tak til alle for de fantastiske år. Det har været dejligt at bidrage med tiltag, der, når de anvendes rigtigt, er positive i forhold til patienternes møde med sundhedsvæsenet.
Mange hilsner
Preben Ulrich Pedersen
Ny leder af centret for Kliniske Retningslinjer
Marianne Wetendorff Nørgaard er pr 1. maj ansat som leder af Center for Kliniske Retningslinjer
Marianne har været tilknyttet Center for kliniske retningslinjer de seneste 2 ½ år og det seneste år som videnskabelig medarbejder på fuld tid, hvor hun derfor har arbejdet tæt sammen med Preben Ulrich Pedersen, som har været hendes chef. Hun har undervist og vejledt i udarbejdelse af systematiske reviews sammen med Preben Ulrich Pedersen og centrets øvrige medarbejdere Merete Bjerrum og Britt Laugesen.
Marianne er uddannet sygeplejerske, Master i voksenuddannelse og har en PhD-grad fra Det Sundhedsvidenskabeligt Fakultet, Aalborg Universitet, 2018 med titlen ”Visualization, A Strategy for Patients to Manage Pain”. Hun er desuden certificeret træner i systematic reviews, fra JBI, University of Adelaide, Australien.
Marianne har en bred videnskabelig erfaring med både kvantitative og kvalitative metoder. Hun har således udarbejdet og publiceret metaanalyser, RCT- studier, metasynteser og kvalitative interview-studier samt arbejdet med implementering af kliniske retningslinjer. Hun har desuden stået for gennemførelsen og driften af flere udviklings- og forskningsprojekter, hvilket har givet hende et godt indblik i flere af forskningens områder.
Marianne har en omfattende og bred klinisk erfaring, idet hun i tidligere stillinger som klinisk sygeplejespecialist på hhv. kardiologisk klinik og skadestue har oparbejdet et indgående og stærkt klinisk erfaringsgrundlag, som har givet hende en betydelig gennemslagskraft i klinikken.
Marianne har desuden undervisnings- og vejledningserfaring på flere niveauer både fra stillingen som klinisk sygeplejespecialist, som kursusleder for sygeplejersker i uddannelses- og træningsforløb samt fra stillingen som adjunkt i Center for Kliniske Retningslinjer ved Aalborg Universitet.
Marianne har ledelseserfaring fra en stilling som konsulent i Dansk Røde Kors, hvor hun var leder for førstehjælpsinstruktører i Danmark, Grønland og Færøerne med ansvar for både personale og økonomi og havde her også ansvar for undervisning af instruktører i førstehjælp.
Både DASYS, Rådet for Center for Kliniske Retningslinje og sekretariatets medarbejdere byder derfor Marianne hjertelig velkommen som leder af centret og ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde.
Marts 2022
Kommende begivenheder:
”Workshop i kritisk vurdering af kvalitative studier” Den 2. maj 2022. Sted: virtual workshop
- Har du brug for at få styrket dine kompetencer i kritisk vurdering af kvalitativ forskning? Center for kliniske retningslinjer (CFKR) udbyder en online workshop, som giver en introduktion til, og træning i, kritisk vurdering af forskningsartikler, der anvender kvalitative designs.
- Workshoppen vil indeholde: Principper for kritisk vurdering, præsentation af hvordan checklister til kritisk vurdering anvendes samt vurdering af artikler med kvalitative designs.
Februar 2022
Kommende begivenheder:
Vi har nu fundet en ny dato for temadagen” Kliniske retningslinjer og kvalitativ evidens – Hvordan er det relevant?”, (temadagen blev flyttet fra 20 januar)
Den nye dato er den 22. september kl 10.00 – 16.00. Temadagen afholdes på Aalborg universitet i Sydhavnen, København. Der er åbent for tilmeldinger. Så tilmeld dig på https://cfkr.dk/tilmelding/
”Workshop i kritisk vurdering af kvalitative studier” Den 2. maj 2022. Sted: virtual workshop
- Har du brug for at få styrket dine kompetencer i kritisk vurdering af kvalitativ forskning? Center for kliniske retningslinjer (CFKR) udbyder en online workshop, som giver en introduktion til, og træning i, kritisk vurdering af forskningsartikler, der anvender kvalitative designs.
- Workshoppen vil indeholde: Principper for kritisk vurdering, præsentation af hvordan checklister til kritisk vurdering anvendes samt vurdering af artikler med kvalitative designs.
Januar 2022
Kommende begivenheder:
Husk at tilmelde dig til temadagen den 10. marts, ”Strategi for udvikling af en professionel og evidensbaseret sygepleje”, som Center for Kliniske retningslinjer holder sammen med DASYS.
- Formål med dagen er at præsentere og diskutere betydningen af en tværinstitutionel strategi for udvikling af professionel og evidensbaseret sygepleje – eksemplificeret ved den sygeplejefaglige begrebsramme, Fundamentals of Care.
- Er du underviser eller leder på en uddannelses- eller forskningsinstitution, klinisk vejleder, klinisk underviser, ansvarlig for udvikling af evidensbaseret praksis, eller leder i klinisk praksis så må denne temadag være særlig interessant for dig.
Så udbyder vi igen kursus i udarbejdelse af Systematisk Scoping Review protokol med henblik på at kunne udarbejde et Scoping review med start den 24. marts 2022
- Har du brug for at få et overblik over den eksisterende litteratur inden for et defineret emneområde eller at få identificeret huller i den eksisterende forskningslitteratur?
Vi gentager succesen og udbyder workshop i kritisk vurdering af kvantitative studier 11. og 12. maj 2022
- Har du brug for at få styrket dine kompetencer i kritisk vurdering af kvantitativ forskning? Center for kliniske retningslinjer (CFKR) udbyder en online workshop, som giver en introduktion til og træning i kritisk vurdering af kvantitativ forskning.
Oktober 2021
Ny klinisk retningslinje:
Klinisk retningslinje om forudsigelse af aggression og vold, inden for kort tid, hos patienter indlagt på psykiatrisk sygehus.
Den kliniske retningslinje er opdateret og indeholder fremover også anbefaling om vurdering af børn og unge fra 12-17 år.
Opdateringen er foretaget af arbejdsgruppe bestående af medlemmer fra Psykiatrien Region Nordjylland, Professionshøjskolen UCN, Psykiatrien Region Hovedstaden, Patient repræsentant og Center for Kliniske Retningslinjer.
Hovedanbefaling: Svag anbefaling: Overveje at foretage systematisk vurdering med Brøset Violence Checklist (BVC) hos voksne patienter, der er fyldt 18 år indlagt på psykiatrisk hospital med henblik på at forudsige kortids risiko for aggressiv og voldelig adfærd. Denne vurdering kan finde sted tre gange i døgnet svarende til en gang i hver vagt under hele patientens indlæggelse.
Retningslinjen understøttes af en video udarbejdet af Psykiatrien Region Hovedstaden, samt slides der er et sammendrag den kliniske retningslinje.
Retningslinjen kan hentes her
Video kan hentes her
Slides kan hentes her
Klinisk retningslinje i høring:
Klinisk retningslinje for kateterisation ved urinretention i det postoperative indlæggelsesforløb hos voksne kirurgiske patienter med intakt nervemæssig forbindelse til urinblæren, uden symptomer på urinretention og med manglende evne til spontan vandladning.
I denne kliniske retningslinje er der arbejdet med at besvare følgende fokuserede spørgsmål:
Hvilken evidens er der for at anbefale kateterisation ved ≤500 ml eller >500 ml urin i blæren hos voksne (18+) kirurgiske patienter med intakt nervemæssig forbindelse til urinblæren, uden symptomer på urinretention og med manglende evne til spontan vandladning i det postoperative indlæggelsesforløb?
Den kliniske retningslinje er i høring frem til 12. november 2021
Retningslinjen kan hentes her
August 2021
Ny oversigt over konsensusmetoder
“I udarbejdelsen af kliniske retningslinjer kan det være nødvendigt at anvende
konsensusmetoder: Hvis der ikke findes evidens, hvis evidensen er svag eller hvis evidensen ikke er entydig”
På Center for Kliniske Retningslinjers hjemmeside kan du nu finde en opdateret oversigt over de konsensusmetoder, som WHO beskriver.
Dokumentet kan findes under menuen, “Manualer”
Maj 2021
Opdateret skabelon for kliniske retningslinjer
Den eksisterende skabelon (template) for udarbejdelse af kliniske retningslinjer er opdateret. Mål har været at udvikling en udformning, der ligger tæt op ad det layout, der anvendes i Nationale kliniske retningslinjer – NKR – fra Sundhedsstyrelsen. Den er skrevet i Word format, og vi anbefaler, at man downloader og benytter denne skabelon og begynder at udfylde de forskellige punkter efterhånden, som de afklares. Følg dispositionerne og rediger tekst i den udstrækning det er nødvendigt.
CFKR benytter fortsat Sundhedsstyrelsens Metodehåndbog som grundlag for udarbejdelse af kliniske retningslinjer.
Find template her.
April 2021
Nyhedsmail Center for kliniske retningslinjer
Scoping review – hvad er det og hvordan kan du skrive en protokol?
Har du brug for at få et overblik over den eksisterende litteratur inden for et defineret emneområde eller at få identificeret huller i den eksisterende forskningslitteratur?
Januar 2021
Ny videnskabelig medarbejder
Marianne Wettendorff Nørgaard er fra 1. februar 2021 ansat som Videnskabelig medarbejder i Center for Kliniske Retningslinjer.
Marianne fik tildelt sin phd-grad i april 2017. I sit phd-arbejde undersøgte Marianne om visualisering under invasive procedurer kunne reducere patienternes behov for analgetica under indgrebet. Marianne undersøgte også patienternes oplevelse af visualisering. Desuden har Marianne publiceret et systematisk review med titlen: “The effectiveness of hypnotic analgesia in the management of procedural pain in minimally invasive procedures: A systematic review and meta‐analysis”. I det systematiske review gennemgår Marianne den viden, der foreligger fra andre studier om effekten af visualisering som metode til reduktion af smerter ved invasive indgreb. Det systematiske review tilvejebringer således materialet, der skal ligge til grund for en klinisk retningslinje, hvilket Marianne er i gang med at udarbejde.
Marianne er tilknyttet CFKR som adjunkt, derudover er Marianne certificeret træner af Joanna Briggs Institut og man vil møde Marianne som underviser og vejleder på centret kurser i systematisk review og som vejleder ved udarbejdelse af kliniske retningslinjer og ved henvendelser ved centres sekretariat.
Marianne kommer fra en stilling som klinisk specialist i Hjertecentret på Rigshospitalet. Her har hun undervist i og arbejdet med implementering af anbefalinger fra kliniske retningslinjer. Derudover har Marianne en bred klinisk erfaring efter mange års arbejde i skade-modtage afdeling og som konsulent i Dansk Røde Kors.
Udover sin phd-grad har Marianne også en mastergrad i voksenpædagogik.
Med ansættelse af Marianne W. Nørgaard er Centrets sekretariat blevet styrket med en person med solid kvantitativ og kvalitativ metode kendskab og indsigt, et solidt klinisk fundament og gode pædagogiske evner. Både Rådet for Center for kliniske retningslinje og sekretariatets medarbejdere byder Marianne hjertelig velkommen og ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde.
December 2020
Ny formand for Center for Kliniske Retningslinjer
Lisbeth Kjær LagoniFotograf: Lene Pedersen Region Nordjylland
Fra 1. januar 2021 er sygeplejefaglig direktør Lisbeth Kjær Lagoni, Aalborg Universitetshospital, formand for Rådet for Center for Kliniske Retningslinjer (CFKR).
Rådet fungerer som CFKRs bestyrelse. Lisbeth Lagoni afløser Helen Bernt Andersen.
Siden 2013 har Lisbeth repræsenteret Region Nordjyllands sygehuse i CFKR.
Lisbeth Lagoni har altid været fortaler for og aktivt engageret i implementering af evidens baseret praksis og har også været helt tæt på udviklingen af CFKRs aktiviteter og strategier.
I CFKRs sekretariat glæder vi os til det fremtidige samarbejde med Lisbeth Kjær Lagoni.
Helen Bernt Andersen har været medlem af CFKR siden etablering i 2008, og fungeret som formand for CFKR siden 2012. Helen har med stor dygtighed og energi repræsenteret CFKR i en række nationale udvalg og på konferencer. Samtidig har Helen Bernt Andersen, været Region Hovedstadens repræsentant i CFKR. Der skal rette en stor tak til Helen for hendes utrættelige arbejde med at promovere evidens baseret praksis og CFKR.
Susanne Poulsen, vicedirektør på Rigshospitalet, overtager fra 1. januar 2021 Helen Bernt Andersens plads i Rådet for Center for Kliniske Retningslinjer, og repræsenterer fremover sygehusene i Region Hovedstaden i CFKR.
CFKR vil ønske alle en rigtig glædelig jul samt et godt nyt år.
September 2020
Patientperspektivet i en klinisk retningslinje – et indsatsområde for CFKR
Patientperspektivet har altid været central ved udvikling af kliniske retningslinjer i Center for kliniske Retningslinjer. Centrets videnskabelige råd har diskuteret emne ofte, har kommet med forslag og eksempler på hvordan denne del af en klinisk retningslinje kan styrkes.
I strategien for CFKR er patientperspektivet et prioriteret indsats område i vedhæftede artikel kan I læse om de seneste tiltag og tilknytning af en ny professor, der skal løfte opgaven. Læs artiklen ved at trykke på knappen herunder.
Læs artikel her.
Venlig hilsen
Preben Ulrich Pedersen
Professor
Center for Kliniske Retningslinjer